Op diverse plekken in Stolwijk hangen AED's.

De AED's zijn door iedereen te gebruiken in geval van een hartstilstand. Door de instructies te volgen, nadat het apparaat is aangezet, kan iedereen deze gebruiken. Uiteraard vergeet u niet, eerst 112 te bellen zodat professionele hulp het later van u kan overnemen. Wilt u goed leren om te gaan met een AED, dan bieden wij u een cursus aan. Kijk onder het kopje "cursus"en meld u aan.

Hieronder volgen de bij ons bekende plaatsten van de AED's, mocht u weten waar er nog meer AED's hangen en u ziet ze niet in dit overzicht neemt u dan contact op met ons.

De met rood gewaarmerkte AED's zijn 7x24 bereikbaar.

Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

De volledige naam van een AED is Automatische Externe Defibrillator.

Wanneer is een AED nodig?

Een AED is nodig bij een hartstilstand. Er is dan sprake van kamerfibrilleren, een ernstige ritmestoornis. Bij kamerfibrilleren ontstaan er chaotisch prikkels in het hart, waardoor de hartkamers niet meer samentrekken en er geen bloed meer rondgepompt wordt. Het hart moet dan gedefibrilleerd worden, een soort resetten van het hart.

Wie haalt een AED?

Bij een hartstilstand is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een AED gehaald wordt:

• iemand die in de buurt is weet een AED te hangen, bijvoorbeeld op de sportclub of in een winkelcentrum of bedrijf
  • de 112-centrale roept burgerhulpverleners op om een  AED te halen

Burgerhulpverleners zijn vrijwilligers die oproepbaar zijn bij een hartstilstand in de buurt. Bij een hartstilstand stuurt de 112-centrale een bericht aan meerdere burgerhulpverleners in de buurt. Zij krijgen het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan of het eerst een AED te halen.

Hoe werkt de AED?

Een AED bevat 2 elektroden die op de ontblote borstkas van het slachtoffer geplakt moeten worden. Een AED analyseert het hartritme zodra de elektroden aangesloten zijn.

Daarna geeft het apparaat gesproken opdrachten. Het apparaat vertelt de hulpverlener precies wat hij moet doen, namelijk:

• óf doorgaan met reanimeren
  • óf een elektrische schok toedienen