Burgerhulpverlener worden

Bij een hartstilstand of hartfalen zijn de eerste zes minuten van levensbelang. Veel ambulances halen de aanrijtijden niet, waardoor noodzakelijke hulp te laat kan komen. Gelukkig hebben steeds meer mensen een reanimatiediploma op zak en melden zij zich aan als burgerhulpverlener. Een burgerhulpverlener is een vrijwilliger die gaat reanimeren of gaat assisteren bij het reanimeren in de omgeving, wanneer dit nodig is.

Wanneer de 112-centrale een melding voor een reanimatie ontvangt, stuurt de centrale een bericht aan meerdere burgerhulpverleners in de buurt. Zij krijgen het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan of om een AED te halen. Op deze manier is hulp aan het slachtoffer sneller geboden.

Wil je je ook aanmelden als burgerhulpverlener? Via de website of de app van HartSlagNu! kun je dit eenvoudig doen. Je kunt aangeven op welke dagen en tijden je oproepbaar bent. Via de GPS-functie in de app( deze moet je zelf elke dag instellen op het aantal te volgen uren) weet het netwerk of je in de buurt bent. Als je tijdelijk niet beschikbaar bent, dan kun je dit ook aangeven. De 112-centrale stuurt bij een reanimatie altijd een bericht naar meerdere burgerhulpverleners, zodat dat kans groter is dat iemand snel ter plaatse is. Hoe meer burgerhulpverleners zich aanmelden, hoe beter!